Compromís Cordial

La plataforma FamDeLlibertat desitja potenciar la part elemental de totes les entitats i col·lectius que lluiten per una Catalunya lliure. Hem pensat un moviment cívic estrictament lligat a la lliure determinació de cada persona a l’efecte d’alçar-nos plegats, com una sola veu, mentre hi hagi un representant, un càrrec públic sancionat per motius polítics. Una crida adreçada a totes les persones i entitats del país instant-les a participar en un dejuni col·lectiu, requereix prudència, ponderació i transparència.

Prudència perquè ens adrecem a persones que potser desconeixen la fisiologia del dejuni i que poden estar exposades a emocions fortes alienes al dejuni, que és una font de pau i salut.

Ponderació perquè hem d’esforçar-nos per a crear un clima de confiança i equilibri entre les forces vives del país, la vera garantia que estem trepitjant terra bona.

Transparència perquè diverses persones independents hem pensat i escrit els documents presents amb la intenció que es comprengui que hom és lliure d’aportar el seu gra de sorra per construir una democràcia vera.

Exigim el respecte dels nostres mandataris alhora que fem sentir els batecs de la determinació d’un poble unit, que també es guanya el respecte dels seus mandataris. No obstant la qualitat d’aquestes forces associades, cal entendre que el pensament que prima sobre tots els altres és senzill: si no fem pinya, tots els propòsits són vans. Puix que els millors pensaments no deixen d’ésser els millors exercicis mentals, unir la força dels nostres cors és tot allò que cal per vèncer.

Les Adhesions d’entitats i col·lectius representen que milers de persones són cridades a participar a un esdeveniment, el qual dignifica l’índole de qualsevol grup i organització. Quin és l’abast de les iniciatives que potencien una societat civil forta, plural i solidària capacitada per a contribuir decisivament en el ben estar de tothom? Cal reconèixer la incidència positiva del teixit social auto organitzat amb el qual tot és possible. Cal un ver Compromís Cordial que unifiqui les forces vives de la nostra Terra.

Fem salut, fem poble, tenim fam de llibertat!

Fem salut perquè al costat de qui dejuna i per dejunar bé li cal l’escalf de l’entorn. I tan mèrit té qui dejuna com qui l’acompanya.

Fem poble perquè el nostre dejuni és una Festa cívica com les Diades, un esdeveniment digne i responsable. El dejuni, però, té una continuïtat en el temps que dura dies. Tanmateix, quan no tenim per costum donar vacances al nostre aparell digestiu, pot ser que un parell de dies siguin un calvari per a qui guarda la ment clavada en allò que menjarà, però també pot ocórrer que es passi una setmana vivint una sensació de plena llibertat com mai havíem experimentat. Es tracta de simples trapelleries de la ment, és a dir, de cap novetat.

Tenim fam de llibertat perquè un dels camins per treballar la llibertat emocional de la persona és el control de la pròpia ingesta i és així com potenciem els valors en els que es fonamenten les llibertats socials. Naturalment, sempre respectant el moment i del coratge de cada persona a l’hora de defensar els seus drets i els seus representants en les nostres institucions.

El Ritual d’iniciació

El ritual d’iniciació en un ambient alegre i acollidor és d’una importància psicològica cabdal. La persona que inicia el dejuni se sent reconeguda i entra a fer part del psiquisme col·lectiu dels que emprenen o han emprès la mateixa acció. És igualment important pels que deixen el seu dejuni, quin que sigui el motiu o el moment.

El nostre esperit de confiança i llibertat ens diu que els dejunis es poden dur a terme col·lectivament en locals condicionats amb un ambient reposat, o individualment cadascú a casa seva. El ritual d’iniciació uneix les persones. Tothom cobra la deguda importància i és una mena de compromís envers la comunitat, un compromís que ajuda a no perdre l’autoestima i a no faltar a la paraula donada. El ritual no hauria de superar l’hora. Cada grup o entitat l’organitza i l’amenitza lliurement al seu gust. Els ajuntaments i els barris hi haurien de participar activament.

Però l’acte central és sempre el mateix: Les persones que inicien el dejuni prenen un got d’aigua en públic.

Les criatures i els adults que no poden dejunar participen privant-se, per exemple, de llaminadures, pastissos i begudes ensucrades. Prenen aquesta “brossa” i la llencen en un sac o recipient. La privació d’aquests capricis es fa per setmanes: una, dues, deu o millor, una vida.

Els que deixen el dejuni prendran un suc de fruita natural espremut en el lloc del ritual i en el moment.

Famdellibertat, 3 de setembre de 2017